Telewerkers vrezen promotie mis te lopen | De Standaard

2021-12-27 17:48:22 By : Mr. gongda fan

Dit artikel is exclusief voor abonnees, maar we bieden het u gratis aan.

Sinds het verplicht telewerken eind juni op de schop ging, zitten heel wat kantoren weer een stuk voller. Toch zijn velen die kunnen telewerken, dat ook vrijwillig blijven doen. Creëert dat op de langere termijn een tweedeling op de kantoorvloer tussen de ‘huis­mussen’ en de ‘vergadertijgers’?

Onderzoek van de vakgroep economie van de Universiteit Gent suggereert van wel. ‘Uit verschillende bevragingen sinds de ­coronacrisis komt naar voren dat zowat de helft van de thuiswerkers van zichzelf vindt dat ze ­efficiënter en geconcentreerder werken’, zegt arbeidseconoom Stijn Baert. ‘Ze vinden zichzelf dus productiever. Toch vrezen ze dat ze minder snel een promotie ­zullen krijgen of aan opleidingen mogen deelnemen dan ­collega’s die zich nog wel regel­matig laten zien op de werkvloer.’ Dat is opvallend, want ook zes op de tien werk­gevers vinden dat ­telewerkers ­efficiënter zijn.

Die opvallende bevinding strookt met onderzoek van de ­universiteit van Stanford uit 2015, lang voor corona. Onderzoekers wezen willekeurige medewerkers van een reisbureau in Shanghai aan om negen maanden lang van thuis te werken. Hoewel ze 13 procent productiever bleken dan hun collega’s op de werkvloer, halveerde hun kans op promotie. Dat zou uiteindelijk wel eens nadelig kunnen zijn voor de carrièrekansen van vrouwen. Baert: ‘Vrouwen ­kiezen iets sneller voor thuiswerk, omdat ze zo werk en privé makkelijker kunnen combineren. Ook in Vlaanderen heeft telewerk meer vrouwelijke fans, blijkt uit ons ­onderzoek.’

Zijn er dan helemaal geen ­nadelen voor verstokte kantoor­gangers? In de Volkskrant zegt hoogleraar arbeidseconomie Joop Schippers (Universiteit Utrecht) dat wie trouw naar de werkplek gaat, vaker een ‘rotklusje’ in handen gedrukt zal krijgen.

Verwante artikels18/08/2021 Thuiswerk tast de teamspirit aan

Thuiswerk tast de teamspirit aan

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van 5  plus-artikels.

De Standaard brengt twintig lezers samen die De Beleggingsclub starten.

Geen abonnee? Lees 5 plus-artikels gratis  

Ontdek al uw digitale voordelen als abonnee  

Voor het management en personeel van Barco is er in deze laatste dagen voor Kerstmis weinig ­reden t...

Desmond Tutu, Zuid-Afrikaans aartsbisschop en icoon in de strijd tegen apartheid, is niet meer. ‘The...

Toen kappers, winkels en restaurants in Italië dicht moesten, stonden er ineens ook een heleboel zwa...

Sport kan een heerlijk gevoel veroorzaken, maar waar komt dat gevoel vandaan?

De omikronvariant is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie al vastgesteld in minstens 89 landen. H...